Από την έξοδο κινδύνου έφυγε η τρόικα

Του ανταποκριτή μας Γιάννη Σοφιανού

ΑΘΗΝΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Από πλαϊνή έξοδο κινδύνου και υπό την προστασία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων έφυγαν χθες το μεσημέρι οι εκπρόσωποι της τρόικας από το υπουργείο Οικονομικών, καθώς περίπου 50 δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας, είχαν σχεδόν αποκλείσει το κτίριο στην οδό Νίκης, στο Σύνταγμα, και τους αποδοκίμαζαν έντονα.
Λίγο νωρίτερα, μάλιστα, υπάλληλοι του υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο συστεγάζεται με το Οικονομικών, είχαν επιχειρήσει να μπουν στο γραφείο του Γιάννη Στουρνάρα, στον 6ο όροφο και να διακόψουν τις συνομιλίες με τους αρχιελεγκτές του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν και της ΕΕ, Ματίας Μορς. Ο Κλάους Μαζούχ, της ΕΚΤ αναμένεται σήμερα στην Αθήνα.
Οπως δήλωσαν στον «Ε.Κ.», θέλησαν να διαμαρτυρηθούν για το θεσμό της διαθεσιμότητας, που υποστηρίζουν ότι οδηγεί σε απολύσεις και όχι σε σωστή αναδιάρθρωση του Δημοσίου. Δεν κατάφεραν να μπουν στο γραφείο, ωστόσο στη συνέχεια απέκλεισαν το ισόγειο.
Παράλληλα, απέναντι από την είσοδο του κτιρίου, το οποίο είχαν περικυκλώσει αστυνομικοί, δίπλα στις τηλεοπτικές κάμερες που «κάλυπταν» την επίσκεψη της τρόικας, διαδήλωναν καθαρίστριες του υπ. Οικονομικών, που έχουν επίσης τεθεί σε διαθεσιμότητα.
Η υποδοχή των αρχιελεγκτών, οι οποίοι επέστρεψαν μετά από πάνω από ένα μήνα, κάθε άλλο παρά θερμή χαρακτηρίζεται, αφού πολίτης, πέταξε και κέρματα στο αυτοκίνητο που μετέφερε τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, κατά τη μετάβασή του στο Οικονομικών, ενώ υπήρξαν αποδοκιμασίες προς την τρόικα και από περαστικούς.
Οι κ. Τόμσεν και Μορς, κατά την έξοδό τους περίπου στις 2 το μεσημέρι εμφανίστηκαν σκυθρωποί, όπως και το απόγευμα, κατά την άφιξή τους στο υπουργείο Εργασίας, όπου -υπό την αυστηρή επιτήρηση του κτιρίου στην οδό Σταδίου- συναντήθηκαν με τον αρμόδιο υπουργό, Γιάννη Βρούτση.
Οι διαπραγματεύσεις, αναμένονται δύσκολες, ειδικά ως προς το σκέλος του δημοσιονομικού «κενού» στον Προϋπολογισμό του 2014. Η κυβέρνηση το θέτει στα 500-700 εκατ. ευρώ, ενώ η τρόικα φέρεται να επιμένει πως θα υπερβεί τα 2 δισ. ευρώ.
Ενδεικτικό είναι πως την ίδια ώρα από τις Βρυξέλλες, ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Ολι Ρεν, ερωτηθείς σχετικά, σχολίασε: «Η αξιολόγηση της τρόικας ξεκίνησε μόλις σήμερα. Ας τους αφήσουμε περιθώριο να εργαστούν. Γνωρίζουμε από το παρελθόν ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, όταν αφορούν δημοσιονομικά ζητήματα ή διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, δεν είναι ποτέ εύκολες, αλλά θεωρώ ότι αυτήν τη φορά δεν είναι πιο δύσκολες από ό,τι συνήθως. Είμαι βέβαιος ότι θα βρούμε ικανοποιητική λύση, όσον αφορά το δημοσιονομικό κενό και τους δημοσιονομικούς στόχους».
Ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, μετά τη χθεσινή συνάντηση με την τρόικα, δήλωσε ότι η κυβέρνηση έθεσε την πορεία των εσόδων ως βασικό επιχείρημα, προκειμένου να «χαμηλώσει» τις απαιτήσεις των εκπροσώπων των δανειστών για τα πρόσθετα μέτρα το 2014.
Ο ίδιος χαρακτήρισε την πρώτη επαφή ως «μια καλή, κλασική, ικανοποιητική συνεργασία», κατά την οποία έγινε επισκόπηση των κεφαλαίων που θα αναπτυχθούν τις επόμενες ημέρες.
Ειδικότερα, στο τραπέζι τέθηκαν: Ο Προϋπολογισμός για το 2014 (πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή στις 21 Νοεμβρίου). Οι δράσεις που πρέπει να αναληφθούν το 2014, όπως οι παρεμβάσεις του υπουργείου Εργασίας, η φορολογική συμμόρφωση (αύξηση εσόδων λόγω ανάπτυξης της οικονομίας), η φορολογική διοίκηση, κ.ά). Οι διαρθρωτικές αλλαγές, για τις οποίες έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση, οι αποκρατικοποιήσεις και η πορεία του τραπεζικού συστήματος.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, δεν συζητήθηκαν εκτενώς τα προαπαιτούμενα για τη δόση του 1 δισ. ευρώ (με σημείο αιχμής την αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών και τη διαθεσιμότητα στο Δημόσιο), το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο ως το 2017, και ο ενιαίος φόρος στα ακίνητα, ο οποίος προκαλεί αντιδράσεις και εντός της κυβέρνησης.
Κατά της διαθεσιμότητας
Οπως δήλωσε στον «Ε.Κ.» το μέλος του ΔΣ των εργαζομένων στο υπ. Ανάπτυξης, Γιάννης Αρκάδης, που ήταν με άλλους συναδέλφους του στο ισόγειο του υπ. Οικονομικών, δεν υπάρχει διαθεσιμότητα, παρά μόνο απολύσεις. «Εκατό συνολικά εργαζόμενοι στο υπ. Ανάπτυξης πετιούνται στον δρόμο με αποφάσεις της κυβέρνησης του Μνημονίου… Αυτό το παραμύθι περί κινητικότητας πρέπει να πάψει, όλοι οι συνάδελφοι που φεύγουν από εδώ απολύονται», είπε.
Στο ίδιο μήκος κύματος, η υπάλληλος του υπ. Ανάπτυξης, Ράνια Παπαγεωργίου, είπε πως «δεν υπάρχει καμία κινητικότητα… δεν έχει καμία σχέση ούτε με εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης. Το παραδέχονται ότι απλά θέλουν να κόψουν συγκεκριμένο αριθμό εργαζομένων, χωρίς καμία αξιολόγηση δομών και ανθρώπων», είπε. Υποστήριξε ακόμη ότι τα κριτήρια που έχουν τεθεί δεν είναι σοβαρά και τόνισε πως το μόνο που επιτυγχάνεται είναι να αυξάνεται ο αριθμός ανέργων.
«Αν δεν ανατραπεί αυτή η κυβέρνηση, και αν δεν μπει μία κυβέρνηση που θα σβήσει τα Μνημόνια, που θα επαναφέρει τον κόσμο στη δουλειά του, δεν θα αλλάξει τίποτα», τόνισε ο κ. Αρκάδης.
«Τα λεφτά που χρωστάς ποιος θα τα δώσει πίσω;», παρενέβη ο κ. Γιώργος, επίσης υπάλληλος του υπ. Ανάπτυξης. «Οι εργαζόμενοι δεν χρωστάνε…», απάντησε ο κ. Αρκάδης. «Δεν έχω την ίδια ευθύνη με τον Τσοχατζόπουλο, δεν χρωστάει η Ελλάδα των εργαζομένων», είπε και η κ. Παπαγεωργίου.
«Ας είμαστε λογικοί», συνέχισε ο κ. Γιώργος. «Ναι υπήρξε υπερδανεισμός και υπερκατανάλωση, ενώ παράλληλα έκλεισαν ελληνικά εργοστάσια, με αποτέλεσμα τα λεφτά να πηγαίνουν σε εισαγωγές. Οι πολιτικοί ηγέτες δεν προχώρησαν σε αλλαγές, αντίθετα έκανα ρουσφέτια. Κάπως έτσι το δημόσιο έγινε πολυδάπανο και γέμισε με μη ικανούς», είπε.
Η τιμωρία-απόλυση, όμως δεν είναι λύση, υποστήριξε. «Δεν είναι όλοι στο Δημόσιο άχρηστοι. Ερχονται υπουργοί, διευθυντές και φέρνουν μαζί συμβούλους, που πληρώνονται με άλλες συμβάσεις. Ετσι, ικανοί δημόσιοι υπάλληλοι, που κάποτε έκαναν μελέτες, έρευνες, δεν έχουν αντικείμενο… Η πρότασή μας είναι να καθίσουμε όλοι μαζί, και να γίνει σωστά η δουλειά του, αξιολόγηση τι μπορεί να προσφέρει ο καθένας. Να γίνει λογική αναδιάρθρωση και όχι λογιστική βάσει του πόσοι πρέπει να φύγουν…», κατέληξε.